תפריט
טיפול באנדומטריוזיס שיקל על הכאב
טיפול באנדומטריוזיס שיקל על הכאב
אנדומטריוזיס היא מחלה הפוגעת באחת מתוך כל עשר נשים בממוצע. מדובר במחלה כרונית הנגרמת על ידי תאי הגוף באיברי הרבייה של האישה, וגורמת לתופעות לוואי פיזיות רבות ולכאבים שונים שגורמים לפגיעה ניכרת באיכות החיים של האישה לאורך חייה. התופעה אובחנה, הוגדרה וקיבלה את תסמיניה כמחלה לכל דבר ועניין רק בעשר השנים האחרונות, וזאת לאחר בחינה של מקרים רבים ברחבי העולם שבהם התלוננו נשים על מגוון תסמינים זהים, שנגררו לאורך זמן בלי תרופה, פתרון או מרפא מתאים. המחלה נגרמת כאשר תאים ורקמה מסוימת שאמורה לגדול בתוך הרחם מתחילה לגדול דווקא מחוצה לו. גדילה של רקמה זו היא אבנורמלית ולכן אינה טבעית לגוף והיא גוררת כאבים שונים, לדלקות של האיברים מסביב וכמו כן לקשיים בפוריות. במאמר זה נרחיב על מחלת האנדומטריוזיס, על הצורות השונות שבהן מתבטאת, על הגורמים לה ועל התסמינים השונים שלה. כמו כן, נדבר על הדרך שבה מאבחנים את המחלה ועל הדרכים הטבעיות שבהן אפשר להקל עליה ולטפל בה.
תחילה נסביר מה זה אנדומטריוזיס
אנדומטריוזיס היא מחלה הפוגעת בנשים בגיל הפוריות. התסמין הנפוץ ביותר שלה הוא כאבי אגן המופיעים כהתכווצויות לקראת זמן המחזור החודשי, במהלכו ואחריו. כמו כן, האנדומטריוזיס גורם גם לכאבים בזמן קיום יחסים. שם המחלה בעצם מתאר את עיקר הבעיה הנגרמת בגוף, שבעקבותיה נשים רבות חוות כאבים שונים. האנדומטריום הוא השם של רקמות רירית הרחם אשר מתפתחות ברחם לפני שמגיע המחזור החודשי, כדי לרפד אותו ולהכין אותו להפריית הביצית. כאשר תאים אלו, אשר צריכים לגדול בתוך הרחם, מתחילים לגדול מחוצה לרחם ובתוך חלל הבטן והאגן, סביב הרחם, השחלות והחצוצרות ולעיתים גם בשאר איברי הבטן כמו במעי הדק ושלפוחית השתן, נוצרת בעיה שכן תאים אלו לא אמורים לגדול שם. במהלך המחזור החודשי, בשלב הווסת, רירית הרחם ניתקת מהרחם ומופרשת החוצה בהשפעת ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן. כאשר תאי רירית הרחם מתפתחים מחוץ לרחם, הליך הפרשתם אל מחוץ לגוף מתרחש גם הוא מחוץ לרחם, מה שגורם לכאבים עזים באיברי האגן של האישה, שיכולים גם להקרין אל הבטן ואל הגב התחתון.
סוגים שונים
האנדומטריוזיס מופיע בצורות שונות, ולעיתים כמה סוגים שלו יכולים להופיע גם יחד. את הסוגים קובעים מיקומי הופעת נגעי האנדומטריוזיס וכמו כן צורת הופעתם בגוף.
נגעים שכיחים שטחיים
מדובר בסוג הנחשב לסוג קל של אנדומטריוזיס, משום שמדובר בנגעים קטנים של רקמת האנדומטריום המופיעים על גבי איברי הרבייה הנשיים באגן, כמו השחלות, החצוצרות או שלפוחית השתן. לרוב אלו יהיו נגעים אשר יופיעו כל שכבת הצפק הדקה שעוטפת את דפנות הבטן והאגן.
אנדומטריומה
האנדומטריומה היא שמה של ציסטה שנראה בתוך השחלה של האישה במקרים של אנדומטריוזיס. לרוב הציסטה תהיה כהה ותכיל נוזל דמי, כאשר תאי המעטפת של הציסטה יהיו תאי רקמת אנדומטריוזיס.
נגעים עמוקים
אלו נגעי אנדומטריוזיס אשר חדרו אל תוך שכבת הצפק ועומקם יהיה לפחות 5 מ"מ או יותר. נגעים אלו של האנדומטריוזיס יופיעו לעיתים מעבר לדופן האגן ויפגעו גם באיברי הבטן והאגן כמו המעיים ושלפוחית השתן.
מהן דרכי האבחון לאנדומטריוזיס?
אבחון מחלת האנדומטריוזיס נעשה בכמה שלבים, מכיוון שמדובר במחלה בעלת תסמנים רבים אשר יכולים להיות דומים מאוד גם לתסמינים של תופעות אחרות, ובמקרים רבים נשים הסובלות מאנדומטריוזיס יכולות להגיע גם בלא תסמינים מלבד כאבים עזים. לכן נדרשות כמה בדיקות כדי לאבחן את המחלה, וכמו כן, לבצע אותן על ידי רופאים מומחים בעלי ניסיון במחלת האנדומטריוזיס. הבדיקות אשר נעשות לרוב כדי לאבחן אנדומטריוזיס, הן בדיקה גניקולוגית מלאה, בדיקות הדמיה, כגון אולטרסאונד של האגן כדי לבדוק את הימצאותם של נגעים שונים,MRI ,CT ולעיתים גם בדיקות בדרכי העיכול והשתן. במקרים נדירים יתכנו גם בדיקות שיצריכו ניתוח והרדמה כדי לבחון את חלל הבטן והאגן מבפנים.
מה הם הגורמים לאנדומטריוזיס?
למחלת האנדומטריוזיס אין גורמים ישירים vגורמים לה בוודאות, אך יש גורמים אשר עלולים לגרום לסיכון לפתח את המחלה בשלבים מסוימים בחייהן של נשים. לרוב המחלה תתחיל להתפתח כמה שנים אחרי הופעת הווסת באישה, ותיעלם עם גיל המעבר שבו הווסת של האישה נגמרת. לעיתים המחלה יכולה להיגרם משילוב של כמה גורמים יחד, ולפעמים מספיק גורם אחד אשר יגרום להתפתחות המחלה, כאשר הרופאים סבורים כי אצל כל אישה מדובר במצב אינדיבידואלי. על כן, הגורמים אשר יכולים לגרום לסיכון להתפתחות אנדומטריוזיס בנשים הם:
- מחזורי וסת הקצרים מ-27 ימים לדוגמה.
- מחזורי וסת אשר נמשכים ליותר משבעה ימים.
- רמות גבוהות של הורמון האסטרוגן בגוף האישה או חשיפה גבוהה לאסטרוגן במהלך חיי האישה.
- היסטוריה משפחתית של אנדומטריוזיס.
- מצבים רפואיים אשר משפיעים על איברי הרבייה הנשיים וגורמים למניעה או לחסימה של זרימת דם וסתי אל מחוץ לגוף האישה.
- מחזור שהתחיל בגיל צעיר מאוד.
- גיל מעבר אשר מתחיל בשלב מאוחר אצל האישה.
- כשלים במערכת החיסונית של האישה לזהות תאי אנדומטריום שמתפתחים מחוץ לרחם ולפנות אותם.
מה הם התסמינים לאנדומטריוזיס?
התסמינים של אנדומטריוזיס לעיתים יכולים להיות תופעות פיזיות שלא קשורות כלל לאנדומטריוזיס, אך האנדומטריוזיס הוא זה שגורם להן. דוגמה לכך יכולה להיות תסמונת המעי הרגיז או דלקת באגן. כמו כן, יכולים להופיע תסמינים כמו כאבים עזים באזור האגן, הבטן והגב התחתון. הכאבים יופיעו במהלך המחזור ואף יתגברו במהלכו, אך הם יכולים להופיע גם לפניו ואחריו. נשים אשר יפתחו אנדומטריוזיס יחוו גם כאבים ואי נוחות בזמן קיום יחסי מין או לאחר קיום יחסי מין שיורגשו כמו התכווצויות חזקות. גם דימומים לא סדירים וחזקים בזמן המחזור ובלי קשר אליו יכולים להיות תסמין לאנדומטריוזיס. ונוסף לזה נשים יחוו כאבים גם במתן שתן, נפיחויות, שלשולים ותחושת צריבה. תסמין נוסף שיכול לעיתים להצביע על אנדומטריוזיס הוא בעיות פוריות בנשים, שנוצרות כתוצאה מחסימות שחלות או בחצוצרות האישה אשר יכולות למנוע את השרשת הביצית המופרת ברחם.
טיפול טבעי באנדומטריוזיס
אנדומטריוזיס היא לא מחלה שיש לה תרופה אחת, אלא קיימים טיפולים רפואיים וטבעיים שונים שיכולים להקל עליה ולהפחית את התסמינים שלה. חשוב לזכור שמדובר במחלה כרונית, אך אין זה אומר שטיפולים כמו דיקור סיני, רפלקסולוגיה ,טווינה ושיאצו, שהם טיפולים מעולם הרפואה הסינית העתיקה לא יכולים להקל על התסמינים שלה. טיפולי מגע, המעניקים עיסויי רקמות עמוקים, מתיחות לשרירים שונים אשר נשארים רדומים ביום יום, ושחרור של אנרגיות שונות אשר נאגרות במוקדים מסוימים בגוף שלנו יכולים לעזור מאוד לטיפול באי נוחות והכאבים הרבים שיכולים להיגרם לנשים רבות בעקבות האנדומטריוזיס, בשילוב של טיפול תרופתי מתאים.
לסיכום
אנדומטריוזיס היא מחלה הפוגעת בנשים רבות ברחבי העולם, ומתפתחת מסיבות שונות, בגילאים שונים, בשלבי החיים של נשים בגיל הפוריות. המחלה היא כרונית, אך היא יכולה להיעלם עם גיל המעבר שבו נפסקת הווסת של האישה. כמו כן, אפשר לטפל באנדומטריוזיס ולהקל על התסמינים השונים שלה באמצעות טיפולים מעולם הרפואה המשלימה אשר מוענקים במרכז רפאל.