בלוטת התריס

טיפול טבעי בלוטת התריס (היפותירואידיזם)

בניגוד למחלות והפרעות רפואיות מסוגים אחרים, שזוכות ללא מעט יחסי ציבור ומוכרות על ידי מרבית האוכלוסייה, ההפרעה של תת פעילות בלוטת התריס, המכונה גם בשם המדעי היפותירואידיזם, היא פחות מוכרת. בדיוק בגלל זה היכרות עם התופעה ומודעות אליה הן חשובות ביותר, ואנו רוצים לדבר עליה כעת יותר לעומק. מהי תת פעילות של בלוטת התריס? אילו סוגים שונים קיימים? כיצד מאבחנים את הבעיה ומהן דרכי הטיפול הטבעיות? כל זאת ועוד במאמר הבא.

מהי תת פעילות של בלוטת התריס?

בלוטת התריס היא בלוטה בצורה המזכירה את צורתו של פרפר, והיא ממוקמת בבסיסו של החלק הקדמי של הצוואר. הבלוטה מפרישה הורמונים חשובים רבים המשפיעים על כל ההיבטים השונים בתהליך חילוף החומרים בגוף.

תת פעילות של בלוטת התריס היא מצב רפואי מובחן שבו בלוטת התריס לא מייצרת את הכמות המספקת של ההורמונים שתפקידה לייצר. המצב הזה גורם להאטה משמעותית בקצב חילוף החומרים, וכתוצאה מכך לפגיעה במערכות שונות בגוף. ההפרעה של תת פעילות בלוטת התריס נפוצה יותר בקרב נשים ושכיחותה עולה עם הגיל.

מהם הסוגים השכיחים של הפרעות בפעילות בלוטת התריס?

תת פעילות של הבלוטה היא מצב רפואי נפוץ אחד, וישנם שלושה סוגים עיקריים והם:

  • תת תריסיות קלינית ראשונית: רמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס ורמות גבוהות של TSH מבלוטת יותרת המוח.
  • תת תריסיות קלינית משנית: רמות נמוכות של הורמוני בלוטת התריס ורמות נמוכות של TSH, בעיה שמקורה בהיפופיזה (בלוטת יותרת המוח).
  • תת תריסיות תת קלינית: רמות תקינות של הורמוני בלוטת התריס ורמות גבוהות TSH.

מעבר לכך, יש עוד הפרעות שכיחות למדי של בלוטת התריס שחשוב להכיר:

תת פעילות של בלוטת התריס

מחלה נפוצה המתאפיינת בכמות נמוכה של הורמוני בלוטת התריס בגוף. במקרים רבים הטיפול רפואי הקונבנציונלי המקובל הוא תחליף של הורמון סינטטי, שהמטרה שלו להביא למאזן הורמונלי בגוף.

פעילות יתר של בלוטת התריס

המצב ההפוך שבו בלוטת התריס מפרישה כמות גבוהה מדי של הורמונים, וגם כאן בהרבה מקרים ניתן טיפול תרופתי מתאים. במקרים הקיצוניים יותר יש צורך בהשבתה של הבלוטה על ידי כריתה מלאה או חלקית שלה, או הפסקה של התפקוד שלה ע"י אמצעים אחרים.

דלקת בבלוטת התריס

מחלה שבאה לידי ביטוי בהפרשה מוגברת של הורמונים בשלב הראשון, ולפעמים בהפרשה חסרה בהמשך. במקרים של דלקת שאינה חולפת מעצמה, יישקל טיפול בתחליף הורמון סינטטי או להפחתה של הפרשת היתר על ידי תרופות.

זפק

סוג של הגדלה שפירה של בלוטת התריס. במקרים בהם הזפק יוצר לחץ על איברים סמוכים וגורם להפרשת יתר של הורמונים או נחשד כממאיר, יישקל טיפול תרופתי מתאים או הקלה על ידי כריתה.

סרטן של בלוטת התריס

גידול ממאיר בבלוטה. המקרים הללו מתגלים לרוב באופן אקראי, וחלקם עלולים להתפשט לשאר חלקי הגוף. גם כאן בהרבה מקרים הטיפול המתאים הוא כריתה מלאה או חלקית.

מה הם ההורמונים של פעילות הורמוני בלוטת התריס?

שני ההורמונים העיקריים שמייצרת בלוטת התריס הם תירוקסין T4 וטריודותירונין T3. התפקיד העיקרי של שני ההורמונים הללו הוא לשמור ולווסת את הקצב שבו הגוף משתמש בפחמימות ושומנים ליצירת אנרגיה בתאים. מעבר לכך, הם גם מסייעים במידה רבה לוויסות חום הגוף, משפיעים לטובה על קצב הלב ומעורבים בתהליכים שונים של ייצור חלבונים חשובים בגוף האדם.

כאן חשוב גם לציין הורמון בשם TSH שעל הפרשתו אחראית דווקא בלוטת יותרת המוח, והתפקיד שלו הוא לגרות את הפרשת הייצור של ההורמונים של בלוטת התריס. בהרבה מקרים בעיות של תת פעילות קשורות ליחסי הגומלין הללו בין ההורמונים והבלוטות.

מה הן הסיבות לתת פעילות של בלוטת התריס?

יש לא מעט סיבות וגורמים פוטנציאליים למצב הרפואי הזה. הנה כמה מהם:

  • דלקת על שם השימוטו, מחלה אוטואימונית נפוצה למדי שבה המערכת החיסונית תוקפת את הבלוטה ומפריעה לתפקודה התקין. זוהי, נכון להיום, הסיבה השכיחה ביותר לתת פעילות של בלוטת התריס בישראל.
  • פגיעה בבלוטת התריס לאחר טיפול ביוד רדיואקטיבי.
  • דלקת בבלוטת התריס לאחר מחלה ויראלית. המקרים הללו גורמים להפרעה זמנית בתפקוד הבלוטה ולעיתים גם מלווים בכאבים בבלוטה עצמה. במקרים הללו נראה בהתחלה פעילות יתר של הבלוטה, ולאחר מכן תת פעילות. לרוב התופעה נמשכת כמספר שבועות וחולפת ללא טיפול מיוחד. מצב דומה ללא כאבים עשוי להתרחש גם אצל נשים בשנה הראשונה לאחר הלידה.
  • במקרים של ניתוחים בהם מסירים חלק מן הבלוטה, עשויה להתפתח תת פעילות מפני שלא תתאפשר הפרשה מספקת.
  • שימוש בתרופות מסוגים שונים כמו ליתיום.

מעבר לכך יש סיבות נוספות אפשריות. פגיעה מוחית למשל עשויה לגרום למצב משני של תת פעילות בלוטת התריס אך אלו הם מקרים נדירים יותר. בנוסף לעיתים מדובר על תופעה מולדת כאשר תינוקות נולדים ללא בלוטת תריס כלל או עם בלוטה במיקום לא נכון, מה שגורם לתת פעילות שלה.

מהם התסמינים בבלוטת התריס?

תת פעילות של בלוטת התריס תגרום בשלב מסוים להרבה מאד תסמינים, בגלל התפקיד המרכזי שמשחקת הפרשת הורמונים תקינה מהבלוטה בגוף האדם, אך לרוב בשלבים הראשונים יהיה קשה מאד להבחין בזה. כאשר התסמינים מופיעים הם כוללים בין היתר חולשה, עייפות, עצירות, יובש בעור, עלייה משמעותית במשקל הגוף ואי סבילות לקור. בהמשך עשויים להתפתח תסמינים נוספים כמו צרידות, שינויים במראה השיער, פגיעה בקוגניציה, הפרעות בזיכרון וחשיבה איטית ולפעמים אף דיכאון. אצל נשים ייתכן גם שיבוש במחזור החודשי וכן פגיעה בפוריות. במקרים הקיצוניים שאינם מטופלים, תת פעילות של בלוטת התריס עלולה לגרום לפגיעות משמעותיות בלב ובמערכת העצבים.

איך ניתן לאבחן את הבעיה?

האבחון הוא למעשה פשוט ביותר, ונעשה באמצעות בדיקת דם. בהרבה מקרים הבעיה מתגלה באופן אגבי דרך בדיקות דם שגרתיות, ולעיתים בודקים במיוחד לאחר שהמטופל מתלונן על תסמינים שתואמים את התופעה.

טיפול טבעי בבלוטת התריס

מעבר לטיפול הקונבנציונלי שניתן על ידי רופאים, ניתן בהחלט להקל על הבעיה באמצעים טבעיים שונים. הנה כמה אפשרויות ששווה להכיר:

התאמת תזונה ותוספי תזונה

הקפדה על 3 ארוחות עיקריות ביום למניעת ירידת רמת הסוכר בדם, אכילה של מזונות המכילים יוד בכמות גבוהה, מזונות המכילים חומצות שומן חיוניות כמו זרעי פשתן, אגוזי מלך וכו׳, וכן מזונות עשירים במינרלים כמו אבץ, נחושת, סלניום, טירוזין ועוד. ניתן להיעזר גם בתוספי תזונה מתאימים לאחר ייעוץ מקצועי.

רפלקסולוגיה

שיטת אבחון וטיפול הוליסטית דרך נקודות לחיצה בכפות הרגליים. שיטת הרפלקסולוגיה מסייעת בחיזוק המערכת החיסונית, משפרת את זרימת הדם לאזור בלוטת התריס, מורידה סטרס ועוזרת לתמוך בתפקודים של איברים נוספים בגוף.

פעילות גופנית

פעילות גופנית מסייעת לשיפור הפעילות של בלוטת התריס, להפגת מתחים וכן מעלה את קצב חילוף החומרים הטבעי בגוף, מה שעשוי לשפר את יכולת הבלוטה להפרשת הורמונים בצורה תקינה.

טיפול טבעי בשיטת מרכז רפאל לרפואה משלימה

השיטה הייחודית של מרכז רפאל לטיפול בבעיות של תת פעילות בלוטת התריס מתחילה בתהליך אבחון מקיף ומשולב (שאיננו פולשני) המתמקד בשלוש מערכות עיקריות – עמוד השדרה, מערכת השרירים, ובדיקת דופק. זוהי למעשה שיטה שמקורה ברפואה הסינית המאפשרת התאמת טיפול באופן אישי וממוקד.

במהלך הבדיקה הראשונית, המטופל יפגוש במספר מומחים מתחומי התמחות שונים שיבדקו אותו ויעבדו בשיתוף פעולה כדי לבנות תכנית אישית מסודרת, המשלבת מגוון טיפולים שונים לשיפור תפקוד מערכות הגוף, זרימת הדם וחיזוק משמעותי של המערכת החיסונית. בהתאם לתוכנית האישית, המטופל יעבור את הטיפולים הייעודים לו שיסייעו לו בפתרון הבעיה והתסמינים השונים שהיא גורמת.

היתרון בטיפול במסגרת מרכז רפאל הוא המשקל הרב שניתן לגילוי הבעיה שגורמת לתסמינים השונים, לפתרון שלה וגם לתסמינים שהיא גורמת. הטיפול יתאים מאוד למטופלים שלא מצליחים לפתור את הבעיה באמצעים הקונבנציונליים המוכרים, וסובלים לאורך זמן ללא פתרון של ממש והקלה על התסמינים השונים. המומחים השונים שעובדים במרכז רפאל יסייעו בבניית התוכנית הטיפולית, וייקחו בחשבון את כל מה שהמטופל צריך כדי להעלות באופן משמעותי את איכות חייו ולהקל על בעייתו ככל הניתן.

סיכום

בשורה התחתונה, על אף שמדובר במצב רפואי לא נעים, בעזרת טיפול נכון והתאמה של אורח החיים ניתן בהחלט לחיות חיים טובים ומלאים. בהרבה מאד מקרים, הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לשלב טיפול קונבנציונלי גם טכניקות של טיפול אלטרנטיבי מתקדם, ואנו בהחלט נשמח לסייע לכם ולהציע לכם את תהליך הטיפול השלם בבעיות של תת פעילות בלוטת התריס בשיטה המוכחת שלנו כאן במרכז הרפואי רפאל.

דילוג לתוכן