בלט דיסק

בלט דיסק

בלט דיסק

אחת התופעות האורתופדיות הנפוצות ביותר שקיימות נקראת בלט דיסק והיא בהחלט יוצרת מצב לא נעים שעשוי לגרום לכאבים ולמגבלת תנועה משמעותית. למרבה המזל ישנן לא מעט דרכים שונות לטיפול בבעיה ועוד לפני שפונים לטיפול קונבנציונלי שווה לנסות ולעשות שינוי באורח החיים ולהיעזר בשיטות טיפול אלטרנטיביות. אבל קודם כל – עוד לפני שמדברים על פתרונות והקלה, בואו ננסה להבין מה זה בדיוק בלט דיסק, איך הוא בא לידי ביטוי בגוף ולמה הוא נוצר בכלל.

מהו בלט דיסק?

עמוד השדרה שלנו הוא אוסף של 33 עצמות מורכבות ונפרדות שנקראות חוליות. אחד החלקים החשובים ביותר ליציבות המבנה של עמוד השדרה הוא הדיסק – סוג של רכיב סחוסי עגול ושטוח העשוי מרקמת ג׳לטין ונמצא בין כל שתי חוליות צוואריות, גביות ומותניות. עם הזמן והשינויים של הגוף, אותם הדיסקים עשויים להישחק ובלט דיסק עשוי להיגרם. זהו בעצם מצב שבו החלק הפנימי של הדיסק לוחץ על הטבעת החיצונית ובולט כלפי חוץ וזה עשוי להיות מצב א-סימפטומטי שמתגלה במקרה בבדיקה כלשהי או כזה שגורם לכאבים ולתסמינים ברורים.

מהם התסמינים של בלט דיסק?

בלט דיסק עשוי להתרחש באזור הצוואר או הגב התחתון. כאמור, ישנם מצבים שלא מתלווים אל הבלט תסמינים ברורים, כך שלא יתאפשר להבחין בו בלי בדיקת הדמיה. עם זאת – בהרבה מקרים אכן יתלוו תסמינים שירמזו על הבעיה:

בלט דיסק באזור הצוואר

בלט דיסק באזור הצוואר יבוא לידי ביטוי לרוב בכאב מקומי המלווה בנוקשות באזור הצוואר. כאשר מדובר בבלט משמעותי וחריף, שמפעיל לחץ על עצבים באזור הצוואר, עשויים להופיע כאבים חריפים, תחושת הרדמות ונימול באזור, עקצוצים ותחושה של מעין זרם חשמלי שגם הרבה פעמים מקרין לאזור הכתפיים והזרוע. נוסף לאלה, בחלק מן המקרים עשוי להיווצר לחץ גדול על עמוד השדרה ואלו מצבים שמצריכים טיפול כדי למנוע החמרה נוספת.

בלט דיסק בגב תחתון

במרבית המקרים יהיה אפשר לראות ביטוי של כאב ומגבלה בתנועה, המתבטאים מכאב עמום שגורם לאי נוחות ועד לכאב חד המלווה בתחושת שריפה באזור. הכאבים עשויים להחמיר בתנוחות שונות היוצרות לחץ על הבלט (שכיבה, עמידה, ישיבה וכו׳ – תלוי היכן הבלט ממוקם) והקושי בתנועתיות נפוץ מאוד בשעות הבוקר או לאחר שינוי תנוחה. כמו כן, אם הבלט לוחץ על עצבים באזור ייתכן והכאב יקרין לאזור הרגליים ויגרום לתחושות נוירולוגיות לא תקינות כמו עקצוץ, נימול, זרמים ואפילו חולשה של השרירים.

בלט דיסק גב תחתון
בלט דיסק בצוואר

ממה נגרם בלט דיסק?

הסיבה לכך שבלט דיסק הוא כל כך נפוץ היא שמדובר בתופעה שיש לה הרבה מאד גורמי סיכון שונים כגון:

  • ליקויים במבנה של עמוד השדרה כגון עקמת בגב.
  • עודף משקל משמעותי שיוצר לחץ על החוליות בעמוד השדרה.
  • ישיבה ארוכה וממושכת על מושבים רוטטים. נפוץ בעיקר בקרב נהגי אוטובוס ומשאית.
  • ישיבה ממושכת כחלק משגרת היום יום היוצרת עומס על הגב התחתון.
  • עבודה פיזית הכוללת סחיבות והרמת משקלים כבדים.
  • פעילות גופנית אינטנסיבית ופציעות ספורט חוזרות.
  • נטייה תורשתית לבלט עקב ליקוי במבנה וחוזק הרקמות של הדיסקים.
  • מעשנים חשופים יותר לבלט דיסק משאר האוכלוסייה.

טיפול בבלט דיסק

כאמור  – עוד בטרם מדברים על התערבות רפואה ועל שימוש בתרופות או הליכים ניתוחיים – יש כמה וכמה טיפולים טבעיים שאפשר לעשות כדי לנסות ולשפר את המצב ולהקל על הכאב:

דיקור סיני

דיקור סיני הוא יעיל מאוד לטיפול בבלט דיסק ובבעיות גב באופן כללי. הטכניקה מסייעת בראש ובראשונה להפחתה של רמות הכאב ולשיפור טווחי התנועה והיא מעודדת נוסף לכך רגיעה של הנפש שעוזרת בתהליך ההחלמה. את הטיפול אפשר לשלב בטכניקות נוספות של רפואה אלטרנטיבית ובפרט גישות של הרפואה הסינית. לאחר השלב האקוטי ועם ההקלה הראשונה בתסמינים, אפשר לשלב גם שיאצו מקומי ועדין, שימוש במשחות טבעיות ובתרכובות של צמחי מרפא וטכניקות מגע. הדיקור הסיני נמצא יעיל בייחוד להקלה על מצבים של בלט דיסק.

אימונים

יש לא מעט פציעות ומצבים רפואיים שבהם הדבר הנכון לעשות הוא מנוחה, אך זהו לא המצב כשמדובר בבלט דיסק. כדי לזרז החלמה, חשוב לעשות שינוי באורח החיים באופן הדרגתי ולהתקדם לעבר חיים פעילים יותר (יותר הליכה, מספר צעדים גבוה יותר בכל יום, פחות ישיבה על הכיסא לעובדים במשרד וכו׳). מנגד, מנוחה ארוכה ומופרזת לא מומלצת במצבים האלה, שכן היא עלולה להביא להחמרה וניוון נוסף של הדיסק הפגוע ובכך בעצם להאט את תהליך ההחלמה.

עיסוי רקמות עמוק

אפשרות נוספת לטיפול בבלט דיסק היא עיסוי רקמות עמוק, כזה שנוגע בדיוק בנקודה שבה קיים הבלט ומזרזת החלמה דרך העיסוי והמגע. עיסוי רקמות הוא טכניקה יעילה באופן כללי לטיפול בבעיות של בלט דיסק, אך חשוב מאוד להיות מטופלים בידי מעסים מוסמכים, משום שעיסוי לא טוב לא בהכרח יעזור ואף עלול להיות מסוכן ולהחמיר את המצב. אם בוחרים בטכניקה הזאת חשוב לעשות זאת אך ורק עם אנשי מקצועי מהתחום ולא עם מטפלים חסרי ניסיון והכשרה. כאן תוכלו למצוא כירופרקט בתל אביב ובאזור המרכז המתמחה בטיפולים מהסוג הזה.

סיפורי הצלחה

צור קשר

מה ההבדל בין בלט לפריצת דיסק?

פעמים רבות נוטים לבלבל בין שני המצבים האלה, אך זה לא בדיוק אותו דבר. בהרבה מאוד מקרים בלט דיסק הוא המצב המקדים של פריצת דיסק. פריצת דיסק היא למעשה מצב של קרע בדיסק עצמו שכתוצאה ממנו הג׳לטין פשוט פורץ החוצה. כשמדובר בבלט אזי שהדיסק פשוט בולט החוצה ואין יציאה של הג׳לטין החוצה. בדרך כלל, בלט דיסק שלא יטופל בזמן ובצורה נכונה יהפוך בסופו של דבר לפריצת דיסק ועל כן חשוב לטפל בבעיה כמה שיותר מהר ולא לדחות את הטיפול.

איך אפשר לטפל בבלט דיסק?

הטיפול העיקרי והיעיל ביותר לבלט דיסק הוא הטיפול השמרני – דהיינו בלי התערבות תרופתית או ניתוחית עד כמה שרק אפשר (וברוב המקרים אפשר). שינויים באורחות החיים הם מומלצים ובפרט חשוב לשים לב לדברים שאולי גרמו לבלט בדיסק מלכתחילה. אם מדובר למשל במשקל עודף אז מומלץ בהחלט לרדת במשקל ולבנות תוכנית מסודרת שתאפשר זאת. גם פעילות גופנית מתונה המתאימה למצב הבלט הנוכחי בהחלט תעזור, ורצוי להתייעץ עם מאמן כושר מוסמך. למעשנים מומלץ בחום להפסיק לעשן. גם לתזונה נכונה יש חלק גדול בשינוי אורח החיים ורצוי בהחלט להתאים תפריט שיעזור לתמוך ולהקל על הבעיה.

מעבר לכך, שווה בהחלט להתעניין לגבי האפשרות של רפואה משלימה וטיפולים שיוכלו לספק הקלה מידית ומהירה ויורידו את הסיכוי משמעותית להחמרה או הישנות של התופעה בעתיד. טיפול כמו שיאצו, דיקור סיני, רפלקסולוגיה, נטורופתיה, טווינה ועוד – כל אלו יכולים בהחלט להקל על מצבים של בלט דיסק. היתרון בטיפולים האלה הוא שהם לא מתמקדים אך ורק בהקלה נקודתית של הכאב אלא מסתכלים על האדם כמכלול ובוחנים את כל הסיבות שמביאות לכאבים ולמצבים רפואיים כאלו ואחרים. מתוך כך הם מציעים עוד מגוון פעולות ושינוי באורח החיים שיביא להקלה ופתרון הבעיה וזהו בדיוק הדבר הנכון לעשות כאשר סובלים ממצב של בלט דיסק. על כן, אלו שיטות מומלצות למגוון של בעיות לרבות טיפול בכאבי שרירים, התמודדות ושיקום לאחר פציעות, החלמה מהירה אחרי ניתוחים ועוד. מי שסובל מבלט דיסק ומבעיות ומכאבים שונים על רקע אורתופדי באופן כרוני בהחלט יכול לקבל לא מעט מטיפולים משלימים ומומלץ בחום ללמוד על הנושא יותר לעומק.

לסיכום

בלט דיסק הוא אחד המצבים האורתופדיים הנפוצים ביותר בעולם וכזה שבהחלט עשוי לגרום לכאבים רבים ולאי נוחות ואף עשוי להחמיר לכדי פריצת דיסק בלי טיפול ראוי בזמן. למרבה המזל הטיפול בבעיה הוא לא כל כך מורכב ועוד לפני שפונים לטיפולים תרופתיים ולהליכים סמי ניתוחיים, שווה בהחלט לנסות טכניקות של רפואה אלטרנטיבית שבהחלט יכולות לעזור כגון כירופרקטיקה ודיקור סיני. אם גם אתם סובלים מבלט דיסק, כאב נוירופטי או כל בעיה אחרת שלא מקבלת מענה אתם מוזמנים ליצור קשר עוד היום עם המומחים של מרכז רפאל.

בחלק מן המקרים לא יופיעו סימפטומים כלל והם עשויים להופיע עם הזמן מהחמרה של המצב או לאחר טראומה או חבלה הקשורה בעמוד השדרה. התסמינים העיקריים קשורים בכאבים, ברוב המקרים מדובר בכאבי גב שמקורם בעמוד בשדרה ומקרינים לרגליים (במקרים של בלט בדיסק גבי או מותני) או כאבי צוואר המקרינים לאזור הידיים והכתפיים (במקרים של בלט דיסק צווארי). כמובן שבמקרים של בלט גבי או מתני כאבי גב תחתון הם עניין נפוץ למדי. לעיתים הכאבים הם קלים ומציקים בעיקר אך ישנם מצבים שבהם בלט דיסק מביא לכאבים חזקים ועוצמתיים עד כדי קושי בתנועה. בכל מקרה, כאשר מופיעים כאבים בלתי מוסברים ובוודאי כאלו שהם חוזרים ולא חולפים במהרה מומלץ לפנות להתייעצות רפואית בהקדם.

באופן כללי אימונים וכושר גופני מסייעים להתמודדות עם בלט וכן יעזרו במניעה מלכתחילה. כמובן שלאחר האבחנה חשוב לבצע את האימון בצורה מסודרת ועם הכוונה של רופא ומאמן כושר בלבד

בעזרת טיפול נכון וכולל אפשר לראות שיפור ראשוני במצב הבלט ובתסמינים בתוך כחודש עד חודשיים.

במרבית המקרים האבחון יעשה בהתאם לדיווח של המטופל ולאחר בדיקה מקומית ולעיתים יש צורך בבדיקות הדמיה משלימות כדי לוודא את האבחנה. כאמור – ישנם מקרים לא יהיו תסמינים כלל.

קיים בלבול גדול בין המושג בלט דיסק לבין פריצת דיסק ועל אף הקשר הברור בין השניים האלה, הם בעצם שני מצבים שונים. בלט דיסק הוא מצב שבו ישנה שחיקה על החלק הפנימי של הדיסק שבעצם גולש החוצה וגורם למעין בליטה כלפי חוץ (מכאן השם בלט), אך בלי פריצה של נוזל הדיסק החוצה. לעומת זאת, פריצת דיסק היא מצב שבו החלק הפנימי של הדיסק התעוות עד כדי כך שהוא פרץ את החלק החיצוני ובעצם נוזל החוצה. פריצת דיסק אם כן היא מצב חמור יותר ורופאים רבים מעריכים כי בלט דיסק שלא יטופל יחמיר ויגיע בסופו של דבר לכדי פריצת דיסק.

דילוג לתוכן