כאב נוירופטי
נפילות, מכות וחבלות הן חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו בתור בני אדם. במקרים רבים אנו חווים כאב מקומי שעובר בתוך זמן קצר בעקבות חבלות כאלו ואחרות, אבל מה אם הכאב לא עובר לאורך זמן, ואפילו מחריף? זה בדיוק המצב עבור אלו הסובלים מכאב נוירופטי: כאב עצבי שמופיע לרוב לאחר טראומה באזור הכאב, מסרב להיעלם ובהחלט עשוי לפגוע באיכות החיים. אז מהו בעצם הכאב הזה, למה זה קורה, איך הוא שונה מכאבים אחרים, ואיך ניתן להתמודד איתו באמצעים טבעיים? הנה כל מה שחשוב לדעת בנושא.
מה זה כאב נוירופטי?
כאבים נוירופטים הם כאבים כרוניים שהרקע אליהם הוא פגיעה במערכת העצבים המרכזית, חוט השדרה או העצבים הפריפריים. חומרת הכאב נעה על סקאלה רחבה מכאב חלש יחסית לעיתים רחוקות עד לכאב משמעותי ותחושה של נימול. כאב נוירופטי עשוי לתקוף ללא התראה מוקדמת וללא כל גירוי או נזק חיצוני שנגרם לרקמה. לעיתים הטריגר להתפרצות לא ברור ולכן האבחון עשוי להיות מאתגר.
מה השוני בין כאב נוירופטי לכאב שחווים?
השוני המהותי הוא בסיבות והגורמים לכאבים. כאב רגיל נגרם לרוב כשהרקמות החיצוניות בגוף חוות טראומה. מכה לאחר נפילה, חתך בעור, כוויות וכן הלאה. הכאב הוא חזק ועוצמתי ברגע הפגיעה, ועם זמן ההחלמה הטבעי של הגוף הכאב הולך ופוחת עד שנעלם. בכאבים עצביים אין סיבה ברורה לכאב, אין גרף של ירידה בכאבים ואין כל נזק לרקמה החיצונית הגוף. הכאב עשוי לתקוף באופן אקראי בהתקפים חדים או להיות מורגש לזמנים ארוכים באופן כרוני. כאמור, אלו יכולים להיות כאבים קלים יחסית או כאבים קשים ומשתקים ממש.
מהן הסיבות לכאב נוירופטי?
בהרבה מאד מקרים, הרופאים לא יוכלו לומר במדויק מה הגורם לכאב נוירופטי. עם זאת יש גורמי סיכון מנבאים ובאמת ניתן לראות שכיחות גבוהה במקרים הבאים:
– סוכרת: אחת מהתופעות של מחלת הסוכרת כאשר היא לא מטופלת כהלכה היא אספקת דם לקויה לאזורים הפריפריים של הגוף, מה שמביא לא אחת לפגיעה בעצבים הפריפריים. הביטוי של זה הוא הרבה פעמים הוא כאב עצבי.
– מחלות ויראליות: מחלות ויראליות שונות כגון שלבקת חוגרת אצל מבוגרים או אבעבועות רוח אצל ילדים הן כאלו שבמהלכן עשוי להופיע כאב עצבי. בחלק מן המקרים הכאב נשאר גם לאחר ההחלמה.
– הפרעות חשמליות: מערכת העצבים היא בעצם מערכת חשמלית מתוחכמת. הפרעות חשמליות הן נפוצות, ופעמים רבות הן בעצם גורמות למערכת העצבים לפרש אותן ככאב. אצל רבים הסובלים מכאב נוירופטי, כל הפרעה קטנה שכזו עשויה להיות מקור לכאב עז ומשמעותי.
– מחלות שונות: יש לא מעט מחלות שעשויות לפגוע במערכת העצבים המרכזית, ובפרט מדובר במחלות ממאירות מסוגים שונים. אם יש פגיעה במערכת העצבים, כאב נוירופטי בהחלט עשוי להופיע עם הזמן.
דרכי הטיפול הטבעיות:
חשוב לזכור שכאב נוירופטי זו בעיה כרונית, וכיום אין טיפול שמסוגל לרפא אותה לחלוטין. עם זאת יש בהחלט מגוון עצום של פתרונות, החל מתרופות ועד להליכים ניתוחים מתקדמים לשיקום מערכת העצבים. הרעיון הוא לנהל את הכאבים, ובדיוק בגלל זה חשוב להכיר במיוחד את דרכי הטיפול הטבעיות. לאורך זמן ניתן לשלוט בכאבים ולהפחית אותם למינימום עד לרמה שבה הבעיה כמעט ולא משפיעה על שגרת החיים.
– נטורופתיה: אם לא הכרתם את המונח עד היום, חשוב לדעת כי נטורופתיה היא עולם טיפולי שלם שהמטרה שלו היא לטפל בגוף ולרפא מחלות בדרך טבעית, כדי ליצור את התנאים החיצוניים והפנימיים המאפשרים זאת. אמצעי הטיפול השונים בתחום זה הם רבים: שינוי תזונה, שימוש בתוספי תזונה, ויטמינים, מינרלים, צמחי מרפא, שמנים אתריים, טיפולים משלימים כמו כירופרקטיקה ופיזיותרפיה, ועוד. ברוב המכריע של המקרים אפשר להגיע לשינוי מהותי אם יודעים לשלב בין השיטות המתאימות.
– רפואה סינית: גם לרפואה הסינית, שיטת רפואה עתיקת יומין שהבסיס שלה היא אבחון כולל ומקיף של גוף האדם ולא התמקדות בבעיה בלבד, יש לא מעט להציע לסובלים מכאב נוירופטי. התהליך כולל תשאול מקיף של המטופל ובדיקת דופק, בדיקת לשון ובדיקה אורתופדית מקיפה. מכאן ניתן להתאים טיפולים הכוללים שינוי תזונתי, טיפולי מגע כמו טווינה, שיאצו, דיקור סיני ועם הזמן ניתן בהחלט לראות הטבה במצב ושיפור כללי במצב האישי של המטופל.
חשיבות האבחון
שימו לב שבמקרה של שתי הגישות האלו, יש חשיבות גדולה מאד לאבחון מקיף של המטופל. לא בוחנים רק את מקור הכאב (למרות שבהחלט מתייחסים אליו כהיבט מרכזי), אלא בוחנים את כל ההרגלים ואורחות החיים של המטופל. לאחר אבחון מקיף, ששם דגש על הדקויות החשובות ביותר, ניתן להתאים טיפול יעיל וזה בהחלט משהו שיכול להעלות את סיכויי ההצלחה. אבחון מלא הוא סוד ההצלחה של השיטות האלה, וזה שבאמת עוזר למטופל להבין את מצבו הכולל, ואנשי המקצוע יכולים למצוא עבורו את הפתרונות המתאימים.
לסיכום
כאב נוירופטי זה בהחלט לא תופעה נעימה, שעשויה לפגוע בשגרת החיים ובאיכות החיים. אם אתם חווים כאבים כאלו, אל תתייאשו: דעו שבעזרת אבחון מדויק ככל הניתן והתאמת טיפול באופן אישי, ניתן למצוא את הפתרון המתאים שיאפשר טיפול במקור הכאב, ניהול התופעה וצמצום האפקט שלה ככל הניתן. חשוב להכיר את אפשרויות הטיפול הטבעיות, ולזכור שאפשר להרגיש טוב גם בלי תרופות והליכים רפואיים כואבים. צרו קשר עם המומחים שלנו כאן במרכז רפאל לרפואה משלימה, ואנו נשמח לבחון גם המצב שלכם, לייעץ ולנסות להתאים טיפול טבעי שיביא להקלה בהקדם האפשרי. תרגישו טוב!
השלב הראשון הוא אבחון מדויק, הנעשה בדרך כלל באמצעות שילוב של היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ובדיקות אבחון. לאחר זיהוי הגורם הבסיסי לכאב הנוירופתי, ניתן לפתח תוכנית טיפול מותאמת, שעשויה לכלול פיזיותרפיה,טווינא, דיקור סיני וכו' . בנוסף שינויים באורח החיים כגון פעילות גופנית, ניהול מתחים ושינויים בתזונה יכולים גם למלא תפקיד בהקלת כאב.